Rostad potatis med lax
En lätt, vacker och god ugnsrätt för många! Använd lax, sej eller krokfångad torsk för att variera.
Du behöver
Receptet är för 4 personer.
- 400 g potatis
- 1 röd paprika
- 6 schalottenlökar
- 15 cm purjolök
- 400 g laxfilé, sej eller krokfångad torsk
- 2 msk olivolja
- 1 tsk timjan
- 1 klyfta vitlök
- 1/2 tsk salt
- 1 msk honung
- 1 citron
- 10 torkade dadlar utan kärna
- 1 dl vitt vin
- svartpeppar
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Borsta eller skala potatisen och klyfta den. Rensa purjolök och skär i bitar. Skala schalottenlöken. Borsta och klyfta citronen. Rensa och skär paprikan i bitar. Dela broccolin i mindre bitar. Skär fisken i stora bitar.
Koka potatisen några minuter i saltat vatten. Den ska inte bli genomkokt, bara börja mjukna.
Lös buljongen i ½ dl hett vatten. Blanda samman buljongen med olja, salt, honung, finhackad eller pressad vitlök och timjan.
Blanda samman alla grönsaker utom citronen och dadlarna i en bunke tillsammans med oljeblandningen. Rör om så att allt täcks med marinad.
Smöra en ugnsfast form. Lägg potatisen och grönsakerna i formen och stick ner laxbitar i formen.
Grädda i cirka 15 minuter mitt i ugnen. Ta ut formen och lägg i citronklyftorna och dadlarna. Häll vinet över hela ytan.
Grädda ytterligare i 15 minuter eller tills potatisen är lagom mjuk och allt har tagit fin färg.
Riv svartpeppar över ytan. Servera varmt, gärna med en kall sås och grönsaker.